Noobs from Proland

The Maelstrom EU
Teraz jest 23 cze 2017, o 14:11



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nowy komp :)
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 10:42 
Avatar użytkownika

Noob Officer
Dołączył(a): 3 lis 2011, o 23:01
Posty: 51
Lokalizacja: Warszawa
WoW Postacie: Evilka - Warlock
Novack - Rogue
Novâck - Druid
MsNovack - Priest
Offline

Zastanawiam się nad kupnem nowego kompa. Po wstępnym zwiadzie i rozpoznaniu rynku wyszło mi, że prawdopodobnie byłoby mnie stać na coś takiego:

Potencjalny Zestaw

Ponieważ nie jestem jakimś mega specem od sprzętu, czekam na ewentualne uwagi osób, które się na tym znają lepiej ode mnie :).

Pozdrawiam,
Novack.

P.S. Uprzedzam pytanie - dysk twardy już mam.
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 11:29 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2009, o 10:25
Posty: 422
Lokalizacja: Mława
WoW Postacie: Boronion-tank
Blaithin-healer
Offline

Mam taką samą obudowę :p


Obrazek
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 12:00 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 cze 2011, o 15:12
Posty: 654
Lokalizacja: Warszawa
Offline

Z tego co udało mi się przeczytać, to grafa dobra, ale trochę za droga w porównaniu z konkurencją - Radeonami HD 6950. Ale od czasu zakupu swojego komputera w zeszłym roku nie siedziałem w sprzęcie.
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 12:23 
Avatar użytkownika

Noob Officer
Dołączył(a): 3 sty 2008, o 23:17
Posty: 375
Lokalizacja: Ironforge
WoW Postacie: Roggon
Offline

http://www.gral.pl/konfiguratorpc.php?w ... &zo=426591

To jest zestaw który pociągnie wszystko na rok w przód. Podaj konkretny budżet to złożę idealnie w daną cenę.
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 13:18 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 mar 2011, o 10:10
Posty: 185
WoW Postacie: Scoorpio, Guldur
Offline

Dlugowlosy blondynie :) :) powiem ci zebys zwrocil uwage na procka i grafe polecam radka imo tanszy a nieodstaje od gf, pozatym polaz po komputroniku i wgk i porownaj sobie ceny i opinie. Jak ja sobie ulepszalem kompa to glownie tam zagladalem a wgk masz niedaleko wileniaka, bodajze na piotra skargi czyli 2-3 przystanki od wilenskiej.
Pozdro :)
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 13:54 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2009, o 02:26
Posty: 213
Lokalizacja: Toruń
WoW Postacie: Avon
Offline

ale...czarny?


Viva la Vida!
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 14:19 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 cze 2011, o 15:12
Posty: 654
Lokalizacja: Warszawa
Offline

Avon napisał(a):
ale...czarny?

+rep
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 14:55 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2009, o 10:25
Posty: 422
Lokalizacja: Mława
WoW Postacie: Boronion-tank
Blaithin-healer
Offline

Kolor czarny zmniejsza lagi i zwiększa ilość wyświetlanych klatek obrazu na sekundę (dla wtajemniczonych oznaczone skrótem FPS).

Jeśli mi nie wierzysz musisz sama to sprawdzić :)


Obrazek
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 15:00 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2009, o 02:26
Posty: 213
Lokalizacja: Toruń
WoW Postacie: Avon
Offline

Boronion napisał(a):
Kolor czarny zmniejsza lagi i zwiększa ilość wyświetlanych klatek obrazu na sekundę (dla wtajemniczonych oznaczone skrótem FPS).

Jeśli mi nie wierzysz musisz sama to sprawdzić :)



Taaaa jasne!
W takim razie co z moim czarnym laptopem ?!

i lagami...


Viva la Vida!
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 15:03 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 sty 2011, o 12:00
Posty: 300
Online

To musi być ciało doskonale czarne ;)
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 15:13 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2009, o 02:26
Posty: 213
Lokalizacja: Toruń
WoW Postacie: Avon
Offline

Tak poważnie Novack...
Znam gościa, który b. dobrze się na tym zna.

50k golda dla mnie i dam namiary! :D


Viva la Vida!
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 15:24 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 cze 2011, o 15:12
Posty: 654
Lokalizacja: Warszawa
Offline

Avon napisał(a):
Tak poważnie Novack...
Znam gościa, który b. dobrze się na tym zna.

50k golda dla mnie i dam namiary! :D

Veq chyba zostawiał namiary na forum, więc obejdzie się bez golda.
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 15:28 
Avatar użytkownika

Noob Officer
Dołączył(a): 3 lis 2011, o 23:01
Posty: 51
Lokalizacja: Warszawa
WoW Postacie: Evilka - Warlock
Novack - Rogue
Novâck - Druid
MsNovack - Priest
Offline

@Boro: Ile masz miejsca w tej obudowie na kartę graficzną? Czasem bywa to problem :P...

@Roggon: Budżet na kompa - 2500-2600 zł (tak żeby z monitorem zamknąć się jak najbliżej 3000).
Czemu akurat płyta Gigabyte? Pytam, bo słyszałem o tym Asrocku bardzo pozytywne opinie.
Czy RAM 1600 MHz się opłaca? Z teogo co czytałem, to różnica jest niezauważalna.

@Kifasa & Guldur: Poczytałem nieco o tych kartach graficznych i faktycznie Radek jest nieco szybszy, ale różnica staje się widoczna dopiero przy wersji z 2GB RAMu, a to już wydatek rzędu 1000 zł. Wtedy już bym się pewnie powoli przymierzał do GF 570, który zostawia Radka w tyle. Poza tym, za tym GF przemawia dystrybucja Asusa, która jest ponoć rewelacyjna do późniejszego kręcenia (oprogramowanie + bardzo dobre chłodzenie).
Z tego co pamiętam, to Komputronik był dosyć dorgi, ale pewnie nie zawadzis się przejść i popytać.

Pozdrawiam,
Novack.

A komp ma być czarny jak ma dusza :twisted: ...
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 15:34 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2009, o 02:26
Posty: 213
Lokalizacja: Toruń
WoW Postacie: Avon
Offline

"A komp ma być czarny jak ma dusza"

hahahaha
JASNE!

Btw. ale czarny z połyskiem, czy bez? To też ma znaczenie...


Viva la Vida!
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 15:41 
Avatar użytkownika

Noob Officer
Dołączył(a): 3 sty 2008, o 23:17
Posty: 375
Lokalizacja: Ironforge
WoW Postacie: Roggon
Offline

Novack napisał(a):
@Boro: Ile masz miejsca w tej obudowie na kartę graficzną? Czasem bywa to problem :P...

@Roggon: Budżet na kompa - 2500-2600 zł (tak żeby z monitorem zamknąć się jak najbliżej 3000).
Czemu akurat płyta Gigabyte? Pytam, bo słyszałem o tym Asrocku bardzo pozytywne opinie.
Czy RAM 1600 MHz się opłaca? Z teogo co czytałem, to różnica jest niezauważalna.

@Kifasa & Guldur: Poczytałem nieco o tych kartach graficznych i faktycznie Radek jest nieco szybszy, ale różnica staje się widoczna dopiero przy wersji z 2GB RAMu, a to już wydatek rzędu 1000 zł. Wtedy już bym się pewnie powoli przymierzał do GF 570, który zostawia Radka w tyle. Poza tym, za tym GF przemawia dystrybucja Asusa, która jest ponoć rewelacyjna do późniejszego kręcenia (oprogramowanie + bardzo dobre chłodzenie).
Z tego co pamiętam, to Komputronik był dosyć dorgi, ale pewnie nie zawadzis się przejść i popytać.

Pozdrawiam,
Novack.

A komp ma być czarny jak ma dusza :twisted: ...


Komputronik to syf. Unikać jak ognia.

Ram 1600MHz (CL9 aby najniższe opóźnienia były) wybrałem, gdyż jak mówiłeś że kiedyś będziesz sie bawił w podkręcanie - daje Ci to najlepszą podstawę pod kręcenie.
Pobawię się potem żeby doszlifofać zestaw. A gigabyte się ostatnio bardzo podniósł w jakości produktów. I mają swietny serwis na Polskę.

Na mumble/ts pogadamy to dojdziemy do konsenusu.
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 15:45 
Avatar użytkownika

Noob Officer
Dołączył(a): 18 paź 2010, o 20:46
Posty: 365
Offline

Ją bym zainwestował w inną płytę poza tym nie lepiej poczekać na ivy bridge? Premiera ponoć pod koniec kwietnia


Makarov Decard Lycanis Beliwen Pandamonius
Zakhaev Tyce Niska Zerosiedem Izüal Bazzinga
Obrazek
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 15:55 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2009, o 10:25
Posty: 422
Lokalizacja: Mława
WoW Postacie: Boronion-tank
Blaithin-healer
Offline

Komputronik jest trochę droższy, ale ja tam brałem, bo musiałem na raty brać. Jak masz gotówke to są tansze sklepy internetowe. Co do miejsca na kartę to weszła bez problemu takowa miała być Asusa ale wyszły z magazynu więc wziąłem tą, ale nie narzekam, mam ją od prawie roku i żadnych problemów. Jedyny problem jaki miałem z kompem to zaraz po kupnie podczas montażu jak się okazało że albo w zasilaczu albo w płycie głównej ktoś zamontował odwrotnie kostkę i się windows odpalić nie mógł:p (kostka zasilacza włożona odwrotnie "na chama" rozwiązała problem).

A tak poza tym wszystko weszło ładnie do środka, a większość kabli dało radę schować do tej kieszonki na dole obok miejsca na dyski, więc wnętrze wygląda przejrzyście.
Teraz tylko muszę kupić radiator na proca i Tobie też to radzę, wydatek rzędu 80zł a nawet i taniej, a oszczędzi uszy. Nie wiem jak w Intelach ale u mnie na AMD boxowy radiator kręci się do 5000 obrotów i słychać go jak suszarke do włosów kiedy jej używasz (masakra, czasem słychać go na mumblu):p


Obrazek
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 16:01 
Avatar użytkownika

Noob Officer
Dołączył(a): 3 lis 2011, o 23:01
Posty: 51
Lokalizacja: Warszawa
WoW Postacie: Evilka - Warlock
Novack - Rogue
Novâck - Druid
MsNovack - Priest
Offline

@Makarov: Nie wiem, czy jest sens IMO... Ten procek i tak powinien styknąć na długie lata - jak będzie mało to dokupię do niego turbinę i się go skręci na 4.5 GHz :D. Poza tym nie wiem, czy Ivy będzie wielkim skokiem wydajnościowym, czy tylko raczej ta sama wydajność przy mniejszym zużyciu prądu. No i czasem pierwsze serie Intela lubiły zaliczać wpadki - nie lubię być królikiem doświadczalnym :/.
Jaka płyta główna w takim razie? Bo opinie wszędzie są dosyć zgodne, że ten Asrock jest naprawdę dobry (jedyny problem, to że nie ma 3 lat gwarancji jak Asus :D)

@Roggon: Wolałbym jednak nie korzystać z serwisu ;). CL9 to raczej jasne. Taktowanie do ustalenia...

@Boro: Dzięki za info. Nie wiem jakiego masz dokładnie AMD, ale z tego co słyszałem, to ostatnio Intel >>> AMD. A ten procek jest stosunkowo chłodny z uwagi na dynamiczne przydzielanie mocy. Na razie pewnie nie będe go kręcił, więc boxowy radiator + wentylatory w obudowie powinny styknąć.

@Avon: Matowy ofkoz... D'OH !!!
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 16:55 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2009, o 10:25
Posty: 422
Lokalizacja: Mława
WoW Postacie: Boronion-tank
Blaithin-healer
Offline

Też słyszałem że Intele lepsze ale jakoś mam sentyment do AMD, a mam aktualnie AMD Phenom II x4 955BE i nie narzekam :)


Obrazek
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 17:13 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 sty 2010, o 14:01
Posty: 219
Lokalizacja: Kraków
WoW Postacie: Monastyr, Montserrat, Sherkon
Offline

Oo też mam tego procka Boro, i korzystając z okazji zapytam, jakie masz do niego chłodzenie? Bo seryjne wyje jak suszarka.
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 17:20 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2009, o 10:25
Posty: 422
Lokalizacja: Mława
WoW Postacie: Boronion-tank
Blaithin-healer
Offline

No właśnie zamierzam wymienić, bo tak jak pisałem wyżej suszara pełną gębą na rajdzie:p

Rozważam zakup:
1. SilentiumPC Spartan HE923
2. SilentiumPC Fortis HE1225 tyle że jak wezmę ten to nie zamknę pudła już :P


Obrazek
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 17:42 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 sty 2010, o 14:01
Posty: 219
Lokalizacja: Kraków
WoW Postacie: Monastyr, Montserrat, Sherkon
Offline

Eee tam, ja od ponad roku gram z otwartym pudłem, więc duży cooler to nie problem. Kiedyś spróbowałem zamknąć na chwile i jak grałem w Wieśka 2 to mi się żywcem zasilacz 500W spalił ;]
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 18:50 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2009, o 10:25
Posty: 422
Lokalizacja: Mława
WoW Postacie: Boronion-tank
Blaithin-healer
Offline

No ja gram z otwartym cały czas więc to by problem nie był, dlatego mam dylemat:p


Obrazek
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 20:09 
Dołączył(a): 17 sie 2011, o 11:38
Posty: 64
Offline

Żaden komputronik, jeden z najdroższych sklepów.

Sam ostatnio składałem sobie sprzęt i Morele oferuję naprawdę najlepsze ceny, no chyba że masz dostęp do cen hurtowych, jeśli nie to tylko Morele. Działa dobrze, a gwarancja jakby sie coś nie daj Boże stało i tak jest producenta.

Grafe też bym polecał ci bardziej radeona, 6850 to minimum, a już ta karta jest naprawdę genialna.
Zdecydowałeś się na intela, subiektywnie powiem że dobry wybór, ale jak się jeszcze zastanawiasz to możesz spojrzeć na AMD, konkretnie chodzi o procek Phenom II 960t BE, ma możliwość odblokowania na odpowiedniej płycie dodatkowych 2 rdzeni, co daje razem 6 cena jest niska[płacisz za 4-rdzeniowca], dodatkowo dobrze się kręci. Niektórzy twierdzą że jest wydajniejszy od tego I5 po podkręceniu.
No i warto się zastanowić i wybrać dysk SSD, naprawdę się opłaca. Drogie są ale różnice widać

Do reszty zastrzeżeń nie mam, dobra obudowa, dobra pamięć i zasilacz też konkretny.
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: 18 kwi 2012, o 12:00 
Avatar użytkownika

Noob Officer
Dołączył(a): 3 lis 2011, o 23:01
Posty: 51
Lokalizacja: Warszawa
WoW Postacie: Evilka - Warlock
Novack - Rogue
Novâck - Druid
MsNovack - Priest
Offline

@Fundin: Co do procka, to raczej zostane przy i5. Niemal wszyscy twierdzą, że w tej kwocie nie ma konkurencji. AMD jest tańszy, ale to też starsza technologia i potencjał do późniejszej rozbudowy też mniejszy. Poza tym zablokowane rdzenie nie zawsze dają się odblokować (zdarza się, że są uszkodzone :/).

Co do grafiki. Bardzo podoba mi się ta dystrybucja Asusa - wydaje się wyśmienita do późniejszego ewentualnego kręcenia. Jeżeli jednak miałbym brać Radka, to w jakiej dystrybucji? Totalnie nie ogarniam kart ATI.

No i jaka płyta główna (przy założeniu Intela i5)?

@Sherkon: nie masz problemów z kurzem przy otwartym pudle?
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

World of Warcraft phpBB template "WoWMoonclaw" created in 2005 by Maëvah (ex-Moonclaw) - wowcr.net : World of Warcraft styles & videos
© World of Warcraft and Blizzard Entertainment are trademarks or registered trademarks of Blizzard Entertainment, Inc. in the U.S. and/or other countries. wowcr.net is in no way associated with Blizzard Entertainment.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL